Reviews oloide workshop

Review herfst oloide 2018

Dag Frithjof,
Dank je wel voor de cursus Oloide maken zaterdag. Ik vond het enig om te doen.ik was ook heel blij met je opmerking dat een fijn voelobject ook een uitkomst kon zijn. Daardoor heb ik nu een prachtig voelobject ook nog kunnen schuren en oliën EN heb ik rustig met m’n moeder boodschappen kunnen doen. Ook dat vergt geduld en dus flink tijd.
Fijne zondag, Beate

Review winter oloide 2017

 

“Even uit m’n hoofd en met m’n handen werken” , zegt één van de deelnemers aan de workshop Oloide maken.
” Me concentreren op één ding in plaats van al die afleidingen de hele dag” zegt een andere vader.
“M’n kind komt iedere keer weer met allerlei prachtige spullen thuis, wil wel eens weten hoe je dat maakt….” zegt een moeder.
“Geen idee wat me te wachten staat, het was een cadeautje van m’n vrouw” , zegt een vader.
“Ben gewoon heel benieuwd wat nou toch een Oloide is”, zegt de volgende ouder/belangstellende en deelnemer aan deze houtcursus gegeven door Frithjof de Zwart, docent houtbewerking van onze school. En ze hebben allemaal waar voor hun geld gekregen. Toen we om 16 uur de school weer verlieten, hadden we (bijna) allemaal een mooie geoliede houten Oloide in onze handen, verschillend van houtsoort, van afwerking, van grootte, maar we waren allemaal trots op wat we gemaakt hadden. 
Het was ‘s ochtends begonnen met een blokje hout, we zetten er wat streepjes op, Frithjof zaagde alvast met de lintzaag wat hout weg en voor de rest gingen we aan het raspen en vijlen. De kunst is om steeds opnieuw te kijken naar wat je weggehaald hebt. Waar zit nog een bobbel, een plat stukje? En als de vorm zich langzaam maar zeker aan je openbaart: hoe rolt hij eigenlijk van de licht schuine helling die in de gang staat opgesteld? Hmmmm, hij trekt nog wat naar links, hij maakt nog te veel lawaai, dus ergens zit nog een te schuin stuk…..verder vijlen maar weer. 
Tijdens de heerlijke gezamenlijke gezellige biologische lunch namen we   -noodgedwongen….- even wat afstand van onze Oloide, maar toen we de innerlijke mens stevig hadden verwend, gingen we weer graag aan het werk. Wist u dat een basterd en een zoet verschillende vijlen zijn, steeds wat fijner? En toen merkten we: het gaat gewoon lukken! De vorm van de Oloide groeide naar ons toe. En ik werd steeds ambitieuzer in het zo glad mogelijk krijgen van “mijn” oloide. 
Wat een fijne dag, wat heerlijk om zo een hele dag lang aan iets te werken, dat dan ook AF is. 
Clasina

Al jaren de wens om eens met hout te werken. Fantastische workshop en een mooi object -oloide- gemaakt waarmee ik thuis kon komen. De biologische, vegetarische lunch was echt heerlijk. In een woord: hard gewerkt en genoten!

Ik vond het boven verwachting leuk om zo aan de slag te zijn met hout. Het was gezellig en leerzaam. Ik denk dat ik nog eens mee ga doen. Kirstin

Ik vond het leuk om kennis te maken met een andere mogelijkheid om de vorm uit een stukje hout te halen. Jouw prettige begeleiding, de fijne werkruimte, en het samen met anderen aan het werk te zijn, maakten dat de dag omvloog. En het resultaat mee naar huis kunnen nemen: een fijne vorm, ook al is ie nog niet perfect. AnnA mari Alberts

Een oloide maken? Het lijkt zo n ingewikkelde vorm, terwijl het er zo mooi uitziet. Een uitdaging om eens uit te proberen. Zo kwamen 17 belangsstellenden deze zaterdag samen in de Vrije school in Haarlem. Na koffie en kennismaking aan de slag met het kiezen van een rechthoukig stukje hout van verschillende boomsoorten. Simpele streepjes tekenen om een basis figuur aan te geven. Mer uitleg en hulp lukt dat iedereen. Toen ieder een plekje zoeken aan dewerkbanken en vijlend de gebogen vlakken proberen vorm te geven.recht wort rond, vlak wordt gebogen. Langzaam ontstaat de vorm. Kijken , overleggen met elkaar, uitproberend , verstrijkt de ochtend. Een stevige biologische lunch, versterkt ieder in een prettige sfeer. Zou het ding haar vorm goed krijgen en gaan rollend gaan lopen? Af en toe een beetje, dan weer minder, vervolgens weer beter. Ik merk dat links / rechts verschillend wordt. Bollend/platter zo werken mijn handen. In t laatste halfuurtje ontstaat bij ieder een drive om een “af” resultaat te krijgen. Zie het filmpje! Met voldoening ruimen we op en gaan ieder ons weegs. Voldaan gevoel! ik wil dit nog wel een keer!

Heerlijk een hele dag uit je hoofd en aan de slag met je handen. Eerst wat aarzelend, maar als je even bezig bent , wordt het steeds leuker. Inspirerend!

Fascinerende vorm. Heerlijk om aan te werken. Het is hard doorwerken om hem op tijd uit het hout te voorschijn te krijgen. Maar wel heel fijn om zo’n hele dag geconcentreerd te mogen werken zonder afleiding. Prettig lokaal met alles bij de hand. De lunch was lekker en goed verzorgd. Leuk ook om te zien hoe anderen hout kiezen en hun werkwijze bepalen. Het was ondanks hard werken een gezellige, relaxte dag, met mooi resultaat. Hoewel er hier thuis nog wel wat verder aan gevijld gaat worden 🙂 Joke Reckman.

Heerlijke dag van focus en doorzetten…. met een prachtige houten vorm als resultaat! Frithjof is vriendelijk en deskundig en laat je met rust tot je hem nodig hebt

Review lente oloide 2017

cursus oloide makenDankjewel voor heel inspirerende dag met oloide maken! Wat een bijzondere form. In mei ben ik met mijn dochter op een Vrije shool in Letland. Natuurlijk ga ik daar over het oloide maken vertellen… Vriendelijke groet, Līga 

“Deze beweging heb ik nog nooit meegemaakt… De vorm, zo volgen, ken ik niet… Weer een andere weg die ik kan gaan op dit stuk hout…” Via deze nieuwe zienswijzen ben ik de hele dag op ontdekkingsreis geweest tijdens de cursus Oloide. Hoewel ik ervaring heb met hout snijden ontdekte ik steeds een nieuwe manieren om tegen het werkstuk aan te kijken. Heel verhelderend.

Ik heb een geweldige dag gehad met sympathieke medecursisten, begeleiding en een heerlijke lunch. Met vriendelijke groet, Clementine uit Zaandam 

Ik vond de workshop erg geslaagd. Leuke uitleg, goed gereedschap, prima groepsgrootte, heerlijke lunch.

Aan het eind van de ochtend dacht ik: daar kunnen we toch nooit tot 16 uur mee bezig zijn, maar we hebben zelfs nog wat langer doorgewerkt om de vorm zo goed mogelijk af te krijgen. Het afwerken is voor thuis.

Voor mij was deze workshop pure therapie: heerlijk met mijn handen bezig en met een mooie vorm zijn, een welkome afwisseling met het hoofdwerk waar ik doorgaans mee bezig ben! groeten, Rogier