Oloide
Zo’n 25 jaar geleden maakte ik op een studiedag van vrijeschool docenten kennis met een wel heel bijzondere kubus. We maakten, in de workshop, een papieren kubus bestaande uit drie uit elkaar te nemen delen. Na het uitschuiven van de beide hoeksegmenten blijft een omstulpbare vorm over. Deze kubus heb ik altijd als een bijzonder hebbeding bewaard.
De uitvinder is de Zwitserse wiskundige en kunstenaar Paul Schatz. Op aangeven van Rudolf Steiner, die in een van zijn lezingen een nog te ontdekken verband tussen de zodiak en platonische lichamen noemde, is hij gaan experimenteren.
Het is het enige bekende ruimtelijk lichaam dat bij rollen zijn volledige oppervlak gebruikt:
De oloide is de vorm die ontstaat wanneer je twee cirkels in een hoek van 90 graden op elkaar bevestigd, op zo’n manier dat de velg van de ene cirkel door de as van de andere cirkel gaat. Dit is dan andersom ook direct zo.
Bij het rond-tuimelen van een vloeistof in een holle oloide die tegelijkertijd in een oloide beweging tolt werken zowel een centrifugale- als een centripetale kracht. De oloide wordt gebruikt als menger in waterzuiveringsinstallaties en in oppervlaktewater voor beluchting. Menging van vloeistoffen geschiedt bij dergelijk gebruik ca. 10x sneller dan met regulier roeren. De vorm wordt ook met groot effect ingezet als waterzuiveraar, bij farmaceutische bereidingen en mixen van poeders van zware metalen. Planten groeien krachtiger op water dat door een oloide is geroerd. De op deze wijze zichtbaar gemaakte werking van etherische krachten zijn nog niet begrepen. Over de hele wereld zijn meer dan 100.000 machines in gebruik op basis van deze techniek variërend van 2 – 500 liter inhoud.
Voortstuwing van schepen dmv. oloide ipv. een schroef levert energiebesparingen op van een factor 15. Driedimensionale windmolens op basis van de oloide-beweging wekken geluidloos energie op.
Bijzonder is dat men eigenlijk niet begrijpt wat er precies plaatsvindt en waarom deze vorm zo werkzaam is. Ook zijn er weinigen die beseffen dat deze techniek voortkomt uit een aanwijzing van Rudolf Steiner.
Uit latere berekeningen is gebleken dat de oloide beter rolt wanneer de velg niet door de as gaat, maar er iets minder overlap is. De twee assen van de cirkel zijn dan dus meer dan de straal van de cirkel uit elkaar. Door slimme wiskundigen is berekend dat wanneer deze afstand niet gelijk is aan de straal van de cirkel, maar wortel 2 keer die straal dat dan het zwaartepunt van de oloide tijdens het rollen exact op gelijke hoogte blijft en daardoor heel makkelijk rolt.
Zelf een oloide maken? Volg een workshop!
Achtergronden:
a) Oloide part 1
b) Oloide part 2
c) Oloide part 3
Video’s:
Afdruk van de oloide
Uitleg over oloide en achtergrond (ca. 16 minuten)
Boot met oloide aandrijving
Industrieel mixen met de oloide
Handmatig mixen met de oloide
Waterzuivering
Windenergie
Zelf thuis aan de slag:
Papier, hout, plastic en 3D printen
Oloide uit blik
Andere links:
Oloide.nl
Video: Kubus omstulping > oloide ontstaat
Video: Dansende kubus