Over mij

Frithjof de Zwart (1961) doorliep in Amsterdam de Geert Groote School (vrije school) van klas 1 tot en met 13  Na een jaar als volunteer in Engeland volgde hij de Vrije Pedagogische Academie te Zeist en aansluitend de Meubelmakersvakschool te Amsterdam en eEnkele jaren later, naast het lesgeven, de vakrichting techniek 2e graad aan de Hogeschool Rotterdam & Omstreken.

Zijn eerste houten meubels (bed, bank, tafel) ontstonden in de kelder van zijn ouderlijk huis, waar hij alle ruimte om te experimenteren kreeg. Daar groeide zijn interesse en vaardigheid. Tijdens de lessen houtbewerking op de Geert Groote School bleek zijn aanleg voor constructies groter dan zijn beeldende expressie. De werkstukken hadden dan ook voornamelijk een technische invalshoek.

Al beschikte hij aan het eind van zijn studietijd over alle benodigde diploma’s om zich als zelfstandig meubelmaker te vestigen trok het docentschap uiteindelijk veel sterker. Vanaf 1986 heeft hij zonder onderbreking lesgegeven (waaronder altijd ook houtbewerking) op diverse vrije basisscholen (Bilthoven, Amstelveen, Dordrecht, Gouda) en vrije middelbare scholen (Rotterdam, Amsterdam, Haarlem).

Zo heeft hij van zijn hobby uiteindelijk niet zijn beroep gemaakt, maar bleef wel actief in  houtbewerking met de leerlingen. Ook thuis werd het hout regelmatig gepakt; voor het opknappen van zijn huizen maar in de laatste jaren steeds meer gericht op kleine werkstukken die in de schuur gerealiseerd konden worden. Geregeld, vaak tijdens vakantie buiten Nederland, ontstaan nieuwe ideeën voor werkstukken die thuis worden uitgewerkt. De ervaring leert dat zijn handen vrijwel alles wat zijn ogen zien kunnen maken met een toegevoegde eigen twist daaraan.

Oorspronkelijke ideeën ontstaan de laatste jaren steeds makkelijker. Meestal vanuit een stuk “vers” hout. In het uiteindelijke werkstuk is de oorspronkelijke boom dan nog te herkennen.

Ook geef hij sinds een aantal jaar regelmatig avondcursussen en workshops van één dag aan ouders en andere belangstellenden maar ook cursussen aan vakgenoten uit de vrije school wereld in Europa.

Andere activiteit van Frithjof: Betaalbaar Biologisch een webwinkel als hobby
Foodcoop – Consumentenkring Betaalbaar Biologisch Haarlem